Czy PREDIMED Trial testował dietę śródziemnomorską?

Amerykańskie wytyczne żywieniowe zalecają stosowanie zdrowych wzorców żywieniowych – w szczególności dietetycznych podejść do diety zatrzymującej nadciśnienie (DASH) i dietę śródziemnomorską1. Przekonujący materiał dowodowy z badań obserwacyjnych udokumentował, że dieta śródziemnomorska wiąże się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.2 Diety śródziemnomorskie nie są jedną dietą, ale mają wspólne cechy – nacisk na warzywa, owoce, fasolę, orzechy, nasiona, pieczywo, nierafinowane ziarna i oliwę z oliwek (ale niekoniecznie oliwka z pierwszego tłoczenia olej); włączenie ryb i wina; oraz minimalne spożycie mięs i pełnotłustych produktów mlecznych.3 Takie diety są bogate w tłuszcze całkowite, jednonienasycone i wielonienasycone i mają mniej tłuszczów nasyconych. W tym wydaniu czasopisma Estruch i współpracownicy udokumentowali, że dostarczanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub orzechów mieszanych w kontekście diety śródziemnomorskiej znacznie zmniejszyło występowanie chorób sercowo-naczyniowych.4 W skrócie, Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) badanie przeprowadzone w Hiszpanii, losowo przypisało 7447 osobom wysokiego ryzyka chorób układu krążenia do jednej z trzech grup: uczestników, którzy otrzymali porady na temat diety śródziemnomorskiej i dostarczania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, tych, którzy otrzymali porady na temat diety śródziemnomorskiej i dostarczanie mieszanych orzechów oraz tych, którzy otrzymali porady w celu zmniejszenia zawartości tłuszczu w diecie (dieta kontrolna). Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w polifenole i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a mieszane orzechy są bogate w polifenole, jednonienasycony tłuszcz i wielonienasycony tłuszcz, w tym kwas alfa-linolenowy.
Pierwszorzędowym punktem końcowym był zespół głównych zdarzeń sercowo-naczyniowych (zawał mięśnia sercowego, udar lub zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych). Przejściowe analizy skłoniły do wcześniejszego zakończenia badania. W porównaniu z grupą kontrolną, dwie grupy, które otrzymały porady dotyczące diety śródziemnomorskiej, zmniejszyły ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o około 30%. W przypadku każdej terapii, w tym terapii lekowej, ta ogrom korzyści jest imponujący; w przypadku interwencji dietetycznych takie wyniki są naprawdę niezwykłe. Mimo to wyniki mogą być przesadzone, ponieważ wczesne zakończenie prób prowadzi do fałszywego zawyżenia szacowanej korzyści5
Kluczowe znaczenie dla interpretacji wyników badania PREDIMED ma zrozumienie dokonanych zmian w diecie. Pomimo zaleceń dotyczących obniżenia spożycia tłuszczu i ograniczenia spożycia oliwy z oliwek i orzechów, grupa kontrolna nie osiągnęła niskiego poziomu spożycia tłuszczu. Rzeczywiście, wydaje się, że grupa kontrolna spożywała wariant diety śródziemnomorskiej. Pod koniec badania całkowity tłuszcz stanowił 37% poboru energii w grupie kontrolnej i 41% poboru energii w pozostałych dwóch grupach; spożycie nasyconego tłuszczu było niskie i podobne w trzech grupach, około 9% poboru energii. W grupie otrzymującej oliwę z oliwek extra-virgin dodatkowe 4 punkty procentowe w spożyciu energii z tłuszczu wynikały głównie ze zwiększenia spożycia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W grupie otrzymującej mieszane orzechy dodatkowe 4 punkty procentowe wynikały ze wzrostu o około 2 punkty procentowe zarówno w jednonienasyconym, jak i wielonienasyconym tłuszczu.
Najbardziej uderzające różnice między grupami zrandomizowanymi wynikały z posiłków uzupełniających, a nie z zaleceń dietetycznych, które doprowadziły do niewielkich różnic między grupami (w porównaniu z grupą kontrolną) w odniesieniu do konsumpcji roślin strączkowych i ryb oraz bez większych różnic w przyjmowaniu innych składników odżywczych i grupy żywnościowe. Ilość oliwy z oliwek extra vergine i orzechów dostarczana uczestnikom i ich gospodarstwom domowym była znaczna (1 litr oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na tydzień i 30 g mieszanych orzechów dziennie). Pod koniec obserwacji średnie spożycie energii z oliwy z oliwek wyniosło 22,0% w grupie otrzymującej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (w porównaniu z 16,4% w grupie kontrolnej); średnie spożycie energii z orzechów wynosiło 8,2% w grupie otrzymującej mieszane orzechy (w porównaniu z 1,6% w grupie kontrolnej). Osoby z grupy otrzymującej oliwę z oliwek extra-virgin skromnie zmniejszyły spożycie zwykłej oliwy z oliwek, ale zastąpiły ją jeszcze większą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Zmniejszenie liczby chorób sercowo-naczyniowych było najbardziej widoczne w przypadku udaru mózgu, co jest wynikiem niezmiernie zależnym od ciśnienia krwi. Wynik ten jest zgodny z wynikami badań obserwacyjnych, które wykazały, że dietę w stylu śródziemnomorskim i oliwę z oliwek wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu.6-8 Poprzednio badacze PREDIMED zgłosili, że po 3 miesiącach od randomizacji grupa otrzymała dodatkowe leczenie. – oliwa z oliwek z pierwsz
[patrz też: dobry endokrynolog kielce, nefrolog, lekarze ]
[podobne: lekarstwo w zebie przed plombowaniem, praca dla lekarza warszawa, zaproszenia na ślub allegro ]