Jakie są najlepsze produkty do walki ze starzeniem?

Zjedz dobrze na długie i zdrowe życie – to mantra, którą wszyscy znamy, ale jakie są najlepsze produkty, które pomogą nam osiągnąć ten cel? W tym artykule przedstawiamy przegląd najbardziej zdrowych i pożywnych produktów spożywczych.

Jakie są najlepsze pokarmy dla zdrowej diety? Prowadzimy dochodzenie.
Oficjalne dane wskazują, że obecnie trzy najlepsze kraje na świecie o najwyższej średniej długości życia to Księstwo Monako, Japonia i Singapur. Są to miejsca, w których mieszkańcy doświadczają wysokiej jakości życia, a ważnym elementem jest spożywanie zdrowych posiłków.

Często znajdujemy pochwały za pożywienie w mediach – żywność o tak wysokiej wartości odżywczej, że są postrzegani jako superbohaterowie żywieniowi.

Dietetycy odrzucają termin superfoods jako modne określenie, które może wpłynąć na ludzi, którzy stawiają zbyt wysokie oczekiwania w ograniczonym zakresie żywności, gdy w rzeczywistości zrównoważona dieta i zdrowy styl życia wymagają więcej wysiłku niż spożywanie pięciu dziennie.

Mimo to istnieją pewne pożywienie bardziej odżywcze niż inne i wiele z nich, jak wykazały badania, ma działanie ochronne przeciwko wielu chorobom. Tutaj podajemy przegląd niektórych z najlepszych produktów, które możesz rozważyć, włączając w swoją dietę w dążeniu do szczęśliwego, zdrowego życia.

Edamame (soja)
Edamame, czyli świeża soja, od pokoleń jest podstawą kuchni azjatyckiej, ale ostatnio zyskuje popularność także na zachodnim froncie. Soja sprzedaje się często w opakowaniach do przekąsek, ale są one również dodawane do różnorodnych potraw, od zup do posiłków na bazie ryżu, chociaż są również podawane jako samodzielne gotowane i przyprawione.

tofu, edamame i produkty sojowe
Edamame i tofu są bogate w izoflawony, które mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe.
Fasola jest bogata w izoflawony, czyli rodzaj fitoestrogenu. substancje pochodzenia roślinnego, estrogenopodobne. Wiadomo, że izoflawony mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe.

Dzięki temu mogą one regulować odpowiedź zapalną organizmu, spowolnić proces starzenia się komórek, zwalczać drobnoustroje, jak również, podobno, chronić przed niektórymi rodzajami raka.

Edamame są bogate w dwa rodzaje izoflawonów, w szczególności: genisteinę i daidzeinę. Badanie z ubiegłego roku na Medical News Today wykazało, że genisteina może zostać wykorzystana do poprawy leczenia raka piersi.

W międzyczasie autorzy badania zauważają, że spożycie soi w ciągu życia […] wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi, więc możemy chcieć włączyć soję do naszej normalnej diety.

Tofu (sojowy twaróg)
Podobnie, tofu, biały seropodobny produkt wytworzony ze skrobi sojowej, został powiązany z wieloma korzyściami zdrowotnymi z tych samych powodów. Tofu często znajduje się w typowych potrawach wschodnioazjatyckich; może być smażony, pieczony lub gotowany (na przykład w zupach).

Jako produkt sojowy jest bogaty w izoflawony, których korzyści zdrowotne opisaliśmy powyżej; jest także dobrym źródłem białka i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które nasz organizm potrzebuje do syntezy białka.

Co więcej, jest także bogaty w minerały, które nasze ciała potrzebują, aby nasze zęby i kości były mocne i zdrowe oraz aby czerpać energię. Tofu jest źródłem wapnia, żelaza, manganu, selenu, fosforu, magnezu, cynku i miedzi.

Niektórzy specjaliści sugerują również, że jedzenie tofu może sprawić, że poczujesz się pełniejszy na dłużej, więc włączenie go do posiłków może pomóc zapobiec przejadaniu się.

Marchew
Ten popularny składnik kulinarny, najlepiej znany w swojej pomarańczowej odmianie, jest znany ze swojej wysokiej zawartości beta-karotenu, pigmentu i karotenoidu, który nadaje tej wersji warzywnej szeroką wersję swojego koloru.

wybór marchwi
Marchew może chronić przed uszkodzeniem wzroku związanym z wiekiem.
Beta-karoten może zostać przekształcony przez nasz organizm w witaminę A, która według National Institutes of Health (NIH) jest zaangażowana w funkcje odpornościowe, wzrok, reprodukcję i komunikację komórkową. Nasze ciała nie mogą wytwarzać witaminy A samodzielnie, więc muszą pochodzić z naszej diety.

Pigment ten jest również przeciwutleniaczem, który chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem starzenia wywołanym przez wolne rodniki.

Co więcej, badania wykazały, że pokarmy bogate w karotenoidy – i, oczywiście, marchewki są tutaj najlepszym przykładem – mogą chronić przed związanymi z wiekiem zwyrodnieniami plamki żółtej, uszkodzeniami wzroku spowodowanymi starością.

Niektóre odmiany marchwi, takie jak biała marchew, nie zawierają pomarańczowego barwnika beta-karotenu, ale wszystkie zawierają falcarinol, substancję odżywczą, która według niektórych badań może mieć działanie ochronne przeciwko rakowi.

Podczas gdy surowe marchewki mogą być najlepsze dla zdrowia, ponieważ zatrzymują swoje składniki odżywcze, istnieją również sposoby gotowania marchwi, które mogą utrzymać większość swoich składników odżywczych zamkniętych.

W wywiadzie, jeden badacz, który badał antyrakowe działanie falcarinolu z marchwi, Kirsten Brandt – z Uniwersytetu w Newcastle w Wielkiej Brytanii – sugeruje, że możemy chcieć gotować nasze marchewki,
[przypisy: invizimals karty allegro, labrador choroby, terapia psychodynamiczna poznań ]