Wpływ suplementacji diety na długołańcuchowe kwasy tłuszczowe n-3 u pacjentów z łuszczycą ad 5

Jedynie w grupie olejów kukurydzianych stwierdzono istotną korelację kwasów tłuszczowych n-3 z poprawą kliniczną (Tabela 3). U pacjentów z łuszczycą może się zdarzyć, że niewielki wzrost spożycia kwasów tłuszczowych n-3 może mieć znaczenie kliniczne. W podwójnie ślepej próbie olej z ryb w porównaniu z placebo miał korzystny wpływ na łuszczycę [8]. Jednak nasze badanie trwało dłużej, pacjenci otrzymywali znacznie wyższe dawki kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, a zamiast kontroli stosowaliśmy olej kukurydziany zamiast oliwy z oliwek. Jeżeli kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 w rzeczywistości zmniejszają kliniczną ekspresję łuszczycy, 8 stosowanie oliwy z oliwek jako kontroli może wskazywać, że olej z ryb ma korzystny wpływ. Jednak ta możliwość nie została poparta przez Bjorneboe i wsp., 12, którego podwójnie ślepe, randomizowane badanie kliniczne nie wykazało korzystnego wpływu kwasów tłuszczowych n-3 lub oliwy z oliwek na łuszczycę. Olej kukurydziany zawiera głównie kwas linolowy, który można przekształcić w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe n-6, takie jak dihomo.-linolenowy i kwas arachidonowy. Zarówno kwas linolowy, jak i kwas arachidonowy mogą hamować proliferację limfocytów T hodowanych wspólnie z naskórkowymi komórkami prezentującymi antygen, podczas gdy kwas oleinowy nie ma takiego efektu27. Ponieważ łuszczyca charakteryzuje się zaangażowaniem aktywowanych komórek T, olej kukurydziany oraz olej rybi mogą wywierać korzystny wpływ na tę część odpowiedzi immunologicznej. To mogłoby wyjaśnić, dlaczego nie znaleźliśmy żadnej różnicy między rybim olejem i grupami oleju kukurydzianego. Należy jednak zauważyć, że wzór kwasów tłuszczowych w oleju kukurydzianym jest podobny do wzoru kwasów tłuszczowych w diecie zachodniej, a olej kukurydziany może zatem mieć niewielki wpływ na wzór kwasów tłuszczowych w fosfolipidach w surowicy (Tabela 2) . Nie wyklucza to możliwości wpływu oleju kukurydzianego na wzór kwasów tłuszczowych naskórka i skóry właściwej.
Ponieważ nasze badania przeprowadzono w zimie, spodziewalibyśmy się pogorszenia klinicznych objawów łuszczycy, ponieważ ludzie byli mniej narażeni na promieniowanie ultrafioletowe B. W kontrolowanym badaniu Gupta i wsp.31 odkryli korzystny wpływ suplementacji diety olejem rybim w połączeniu z obróbką w ultrafiolecie B. Podano, że promieniowanie ultrafioletowe B i kwas dokozaheksaenowy wywierają działanie supresyjne na komórki prezentujące antygen w naskórku, 27, 32, a zatem możliwy jest efekt synergistyczny promieniowania ultrafioletowego B i kwasu dokozaheksaenowego. Tłumienie naskórkowych komórek prezentujących antygen, które są odpowiedzialne za aktywację limfocytów T w łuszczycowych zmianach, 25, 27 może zatem zmniejszyć ekspresję łuszczycy.
Wolne rodniki mogą oddziaływać z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, tworząc nadtlenki lipidów, ketony i aldehydy, które mogą powodować uszkodzenie komórek. Alfa-tokoferol jest ważnym zmiataczem wolnych rodników i może w ten sposób zmniejszyć peroksydację lipidów33,34. We wcześniejszych badaniach wśród pacjentów z łuszczycą12 i atopowym zapaleniem skóry, poziom alfa-tokoferolu w surowicy był znacząco zmniejszony w grupach ryb i oleju, podczas gdy w grupach kontrolnych otrzymujących oliwę z oliwek nie było. Ponadto występowała ujemna korelacja między poprawą kliniczną a zmniejszeniem stężenia alfa-tokoferolu30 w surowicy
[hasła pokrewne: mydło z jonami srebra, poradnia rehabilitacyjna dla dzieci, zaproszenia na ślub allegro ]