Wpływ suplementacji diety na długołańcuchowe kwasy tłuszczowe n-3 u pacjentów z łuszczycą ad

Każda kapsułka zawierała również 3,6 IU alfa-tokoferolu jako przeciwutleniacza28. Pacjentów badano przed badaniem, a następnie co miesiąc przez tego samego lekarza. Rumień, infiltrację, złuszczanie i obszar skóry były oceniane oddzielnie dla głowy, tułowia, ramion i nóg, a te wyniki były pomnożone przez odpowiadający procent powierzchni całego ciała (np. 10 procent dla głowy ) i zsumowany w celu uzyskania wyniku na obszarze łuszczycy i wskaźniku ciężkości29. Wybrany obszar 10 cm2 reprezentujący płytkę z umiarkowanym do ciężkiego zaangażowaniem oceniano osobno pod kątem rumienia, infiltracji i skalowania według czteropunktowej skali. W podobnej skali pacjenci subiektywnie oceniali stopień zaczerwienienia, łuszczenie się i swędzenie oraz ogólne skutki choroby na codzienne życie. Dziesięciu pacjentów w grupie olejów rybnych i 11 w grupie oleju kukurydzianego później wycofało się z badania ze względu na wymagania stawiane uczestnikom, zaostrzenia kliniczne wymagające leczenia lekami przeciwodpornymi lub promieniowaniem ultrafioletowym, przejście do innego obszaru lub niezdolność do połknięcia kapsułek badawczych. Sześćdziesięciu dwóch pacjentów w każdej grupie, w sumie 44 kobiet i 80 mężczyzn (średni wiek, 47 lat, zakres, 19 do 74), zakończyło badanie. Żaden z pacjentów nie otrzymał leczenia ogólnoustrojowego, które mogłoby wpłynąć na ich stan kliniczny podczas próby lub na cztery tygodnie przed rozpoczęciem suplementacji. Podczas badania i na dwa tygodnie przed nim jedynym dozwolonym zabiegiem był krem zmiękczający skórę lub hydrokortykosteroidowy krem stosowany pod ścisłym nadzorem dermatologa. Zgodność oceniono przez zliczenie kapsułek zużytych w każdym okresie i pomiar składu kwasów tłuszczowych w fosfolipidach w surowicy przed i po badaniu.
Monitorowanie diety
Pacjentom zalecono zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych poprzez zmniejszenie spożycia pełnotłustych produktów mlecznych, twardej margaryny i mięsa10. Zarówno informacje werbalne, jak i pisemne zostały podane o żywności zawierającej wysokie stężenia nasyconych kwasów tłuszczowych. Dietetycy oszacowali spożycie kwasów tłuszczowych przed i po badaniu w podgrupie losowo wybranych pacjentów, stosując 48-godzinne wycofanie z diety.
Ocena laboratoryjna
Próbki krwi żylnej pobierano od pacjentów przed i po suplementacji diety w celu pomiaru cholesterolu w surowicy (49 pacjentów w każdej grupie), na czczo triacyloglicerolu (33 w grupie oleju rybnego i 30 w grupie oleju kukurydzianego), a Wzór kwasów tłuszczowych fosfolipidów (36 w każdej grupie). Wzór kwasów tłuszczowych analizowano za pomocą chromatografii gazowo-cieczowej30. Pomiary laboratoryjne w linii podstawowej obejmowały: szybkość sedymentacji erytrocytów, poziom hemoglobiny, liczbę białych krwinek, poziom kreatyniny w surowicy, poziom aminotransferazy alaninowej w surowicy i poziom transpeptydazy .-glutamylowej w surowicy.
Analiza statystyczna
Aby przetestować zmiany w obrębie grup i różnice między grupami, zastosowano odpowiednio testy t-Studyjne jedno- i dwupłytowe. Do porównań wykorzystano analizę Pearsona dla korelacji momentu produktu.
Wyniki
Ocena dietetyczna i laboratoryjna
Tabela 1. Tabela 1
[przypisy: akupunktura cena, labrador choroby, praca dla lekarza warszawa ]