Wpływ suplementacji diety na długołańcuchowe kwasy tłuszczowe n-3 u pacjentów z łuszczycą cd

Spożycie energii i składników odżywczych przed i po 4 miesiącach suplementacji olejem rybim lub olejem kukurydzianym. Zgodność z protokołem dotyczącym stosowania suplementów diety w diecie była dobra, co oceniono na podstawie liczby kapsułek i pomiaru kwasów tłuszczowych w fosfolipidach w surowicy. Zgodnie z danymi uzyskanymi podczas 48-godzinnego wycofywania z diety, uczestnicy obu grup zwiększyli swoje spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie zmieniło się w obu grupach (tabela 1). Tabela 2. Tabela 2. Średnie wzory kwasów tłuszczowych w surowicy Fosfolipidy przed i po 4 miesiącach suplementacji diety olejem rybim lub olejem kukurydzianym. Tabela 3. Tabela 3. Korelacja między objawami klinicznymi a zmianami w fosfolipidach w surowicy podczas badania. W grupie z rybim olejem poziomy całkowitej długołańcuchowych kwasów tłuszczowych n-3 (20: 5, 22: 5 i 22: 6) były znacząco zwiększone w surowicy fosfolipidów pod koniec badania w porównaniu z linia podstawowa (tabela 2). W szczególności stężenie kwasu eikozapentaenowego (20: 5 n-3) wzrosło 3,6-krotnie, podczas gdy stężenie kwasu dokozaheksaenowego (22: 6 n-3) wzrosło o 39%, a kwasu dokozapentaenowego (22: 5 n-3) ) wzrosła o 70 procent w ciągu czterech miesięcy suplementacji olejem rybim. Równocześnie spożycie kapsułek z rybim olejem spowodowało znaczny spadek stężenia kwasu oleinowego (18: n-9), kwasu .-linolenowego (20: 3 n-6) i kwasu linolowego (18: 2 n- 6) w fosfolipidach w surowicy. Poziom kwasu arachidonowego (20: 4 n-6) nie zmienił się. Suplementacja diety olejem rybim sprzyjała zmniejszeniu stosunku kwasu arachidonowego do kwasu eikozapentaenowego z 5,0 do 1,1 (P <0,001), podczas gdy stosunek n-6 do n-3 zmniejszył się z 3,8 do 1,5 (P <0,001). Ponadto stosunek wielonienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych w fosfolipidach w surowicy zwiększył się z 0,85 do 0,97 (P <0,001), ponieważ wzrost całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych n-3 w grupie rybiej i oleju nie został w pełni zrekompensowany Kwasy tłuszczowe n-6 (tabela 2). W grupie oleju kukurydzianego wystąpił znaczny wzrost kwasu dokozaheksaenowego (P <0,05), a stosunek kwasów tłuszczowych wielonienasyconych do nasyconych wzrósł z 0,87 do 0,95 (P <0,01). Nie stwierdzono korelacji między odpowiedzią kliniczną a wzrostem poziomu kwasu eikozapentaenowego (r = 0,069) lub kwasu dokozaheksaenowego (r = 0,021) w fosfolipidach w surowicy w grupie rybiej i olejowej (Tabela 3). W grupie oleju kukurydzianego stwierdzono jednak istotną korelację między poprawą kliniczną (spadek wyniku klinicznego) a wzrostem kwasu eikozapentaenowego (r = -0,34, P <0,05) i całkowitymi kwasami tłuszczowymi n-3 (r = -0,36, P <0,05) (Tabela 3).
Stężenie cholesterolu w surowicy nie było istotnie zależne od suplementacji diety olejem rybim lub olejem kukurydzianym (49 pacjentów w każdej grupie). Stężenie triacyloglicerolu w surowicy na czczo spadło znacząco po spożyciu oleju rybnego (o 25 procent, P <0,05), ale nie wpłynęło na to spożycie oleju kukurydzianego (dane nie pokazane).
Wskaźniki sedymentacji erytrocytów, liczba białych krwinek, poziomy hemoglobiny i poziomy kreatyniny w surowicy były podobne w obu grupach przed leczeniem; poziom aminotransferazy alaninowej w surowicy wynosił 36 procent (P <0,05) wyższy w grupie olejów kukurydzianych (48 pacjentów) niż w grupie oleju rybnego (49 pacjentów) (dane nie przedstawione).
Ocena kliniczna
Rysunek 1
[patrz też: dyżury aptek malbork, konto junior allegro, zaproszenia na ślub allegro ]