Wpływ suplementacji diety na długołańcuchowe kwasy tłuszczowe n-3 u pacjentów z łuszczycą czesc 4

Wpływ suplementacji diety na olej rybi lub olej kukurydziany na powierzchnię łuszczycy i wskaźnik indeksu wskaźnika nasilenia. Ogólny stan kliniczny każdego pacjenta został oceniony przez lekarza za pomocą obszaru łuszczycy i wskaźnika ciężkości. Wyniki na indeksie wynosiły od 3,3 do 39, ze średnią 11 dla wszystkich pacjentów, przed rozpoczęciem badania. Nie stwierdzono istotnych różnic między grupami przed rozpoczęciem suplementacji, ze średnimi (. SE) 10,7 . 0,6 w grupie oleju rybnego i 12,3 . 0,9 w grupie oleju kukurydzianego. Nie zaobserwowano znaczących zmian w wynikach w żadnej z grup po jednym, dwóch, trzech i czterech miesiącach (ryc. 1). Rysunek 2. Rysunek 2. Średni (. SE) Wpływ suplementacji diety na olej rybny lub olej kukurydziany na wybrany obszar skóry. Całkowitą ocenę kliniczną skalowania, rumienia i infiltracji obliczono w czteropunktowej skali. Gwiazdki wskazują P <0,01, a sztylet P <0,05, dla porównania z linią bazową.
Rysunek 3. Rysunek 3. Średni (. SE) Wpływ suplementacji diety na olej rybi lub olej kukurydziany na skórze łuszczycowej, zgodnie z oceną pacjentów. Całkowity subiektywny wynik dla zaczerwienienia, skalowania, swędzenia i ogólnego wpływu na codzienne życie został obliczony na czterostopniowej skali. Gwiazdka wskazuje P <0,05 dla porównania z linią bazową.
Średnie całkowite wyniki dla skalowania, rumienia i infiltracji wybranego obszaru oceniane przez lekarzy wykazały identyczne zmiany w oleju z ryb i grupach oleju kukurydzianego (Figura 2). Ze względu na mniejszą zmienność odpowiedzi na leczenie w grupie olejów kukurydzianych zmiana w tej grupie była statystycznie istotna, podczas gdy w grupie z rybim olejem nie była. Średni wynik dla czterech zmiennych ocenianych przez pacjentów nie zmieniał się znacząco w żadnej z grup podczas badania. Nie zaobserwowano różnic między dwiema grupami (ryc. 3).
Tabela 4. Tabela 4. Średnia (. SE) Wyniki dla ocen ocenianych przez lekarzy i objawy oceniane przez pacjentów przed i po czterech miesiącach suplementacji olejem rybim lub olejem kukurydzianym. Gdy zmienne kliniczne oceniano osobno, zaobserwowano znaczący spadek wyników infiltracji i skalowania (P <0,01) w grupie oleju rybnego. W grupie oleju kukurydzianego odnotowano istotny spadek w stosunku do linii podstawowej w punktach dla złuszczania (P <0,05), zaczerwienienia (P <0,05) i skalowania (P <0,01) (Tabela 4). Nie było jednak istotnych różnic między obiema grupami. Wyniki ocen klinicznych były wysoce spójne we wszystkich pięciu uczestniczących klinikach (dane niepokazane).
Dyskusja
To wieloośrodkowe badanie z podwójnie ślepą próbą obejmowało od czterech do pięciu razy więcej pacjentów niż jakiekolwiek wcześniejsze badanie dotyczące łuszczycy. Stwierdziliśmy, że w monoterapii suplementacja diety olejem rybim nie poprawiła całkowitego stanu klinicznego i objawów klinicznych pacjenta w większym stopniu niż suplementacja olejem kukurydzianym. Stężenia kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, jak również stosunek kwasu eikozapentaenowego do kwasu arachidonowego, znacznie wzrosły w fosfolipidach w surowicy u pacjentów otrzymujących kapsułki z oleju rybnego, co potwierdza zadowalające przestrzeganie zaleceń
[podobne: badanie podoskopowe, dyżury aptek malbork, zaproszenia na ślub allegro ]