Wpływ suplementacji diety na długołańcuchowe kwasy tłuszczowe n-3 u pacjentów z łuszczycą

O suplementacji diety olejem rybnym mówi się, że ma szeroki zakres korzystnych działań na układ sercowo-naczyniowy i odpowiedzi immunologiczne u zwierząt laboratoryjnych1-4. W czasie suplementacji rybim olejem poprawiła się także łuszczyca, czyli choroba skórno-immunologiczna, która dotyka około 2 procent populacji w krajach zachodnich5-11. Większość badań klinicznych u pacjentów z łuszczycą była jednak otwarta i wzięło w niej udział mniej niż 25 pacjentów. Jedno randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą nie wykazało korzystnego wpływu suplementacji rybim olejem12. Eskimosi, w porównaniu z Duńczykami, mają małą częstość występowania łuszczycy. Eskimosi mają wysokie spożycie bardzo długołańcuchowych kwasów tłuszczowych n-3 (szczególnie kwasu eikozapentaenowego i kwasu dokozaheksaenowego), znajdujących się głównie w pieczach i olejach rybnych, podczas gdy Duńczycy mają wysokie spożycie kwasów tłuszczowych n-6 (szczególnie kwas linolowy) , uzyskiwany głównie ze źródeł roślinnych i tłuszczu zwierzęcego13,14. Pierwsze podwójne wiązanie w kwasach tłuszczowych n-3 jest trzecią pozycją węgla od końca metylowego. Zarówno wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 jak i n-6 są niezbędne, a jednego nie można przekształcić w inne15. Dietetyczny kwas linolowy przekształca się w kwas arachidonowy, który jest metabolizowany przez szlaki lipooksygenazy i cyklooksygenazy do silnych pochodnych zapalnych 16-18. Poziom niektórych z tych produktów jest znacznie zwiększony w blaszkach łuszczycowych i mogą one być zaangażowane w patogenezę łuszczycy poprzez ich efekt chemotaktyczny i proliferacyjny w skórze człowieka19,20. Po spożyciu kwasów tłuszczowych n-3 są one włączane do błon komórkowych i konkurują z kwasami tłuszczowymi n-6 jako substraty dla cyklooksygenazy i szlaków lipooksygenazy21. Eikozanoidy z kwasów tłuszczowych z serii n-3 są generalnie słabsze niż metabolity z serii n-6, a zatem reakcja zapalna jest mniejsza22,23.
Łuszczyca charakteryzuje się infiltracją komórek T i makrofagów do skóry właściwej. Postawiono hipotezę, że zmiany łuszczycowe wybuchają, gdy naskórkowy napływ komórek prezentujących antygen i limfocytów T pomocniczych jest nadrzędny wobec prawidłowego mechanizmu supresyjnego naskórka24-26. Bardzo długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie antyproliferacyjne na komórki T in vitro27. Olej rybi może zatem zmienić reaktywność immunologiczną i promować zmniejszenie ekspresji łuszczycy. Na podstawie tych obserwacji przeprowadziliśmy podwójnie ślepe, randomizowane, kontrolowane placebo badanie wśród 145 pacjentów z łuszczycą plackowatą.
Metody
Przedmioty i projekt studiów
Stu czterdziestu pięciu pacjentów ze stabilną łuszczycą zwykłą, obejmującą ponad 8 procent powierzchni ciała, zostało zwerbowanych w pięciu uniwersyteckich klinikach dermatologicznych (każda klinika zapewniała od 25 do 34 pacjentów). Pacjenci brali udział w czteromiesięcznym, podwójnie ślepym, zablokowanym badaniu z randomizacją (ośmiu pacjentów na blok), przeprowadzanym zimą, aby wykluczyć wpływ słońca. Badanie zostało zatwierdzone przez regionalną komisję etyki badań, a każdy pacjent wyraził świadomą pisemną zgodę. Pacjenci byli losowo przydzielani do grupy olejów rybnych, w której każdy pacjent otrzymał sześć kapsułek dziennie, z których każda zawierała g wysoko stężonych estrów etylowych bardzo długołańcuchowych kwasów tłuszczowych n-3 (K85, Pronova AS, Oslo; 51 procent estru etylowego kwasu eikozapentaenowego 20: 5 n-3 i 32 procent estru etylowego kwasu dokozaheksaenowego 22: 6 n-3) lub do grupy kontrolnej, w której każdy pacjent otrzymał sześć kapsułek oleju kukurydzianego dziennie, z których każdy zawierał g (26% kwasu oleinowego 18: n-9 i 56% kwasu linolowego 18: 2 n-6)
[więcej w: badanie podoskopowe, dyżur aptek malbork, mydło z jonami srebra ]